Lista aktualności Lista aktualności

Choinkowy kiermasz smaków w Dąbrowie

Prawdziwe oblężenie przeżywała tej soboty Szkółka leśna w Dąbrowie. Kupno choinki z naszych plantacji stało się okazją do przybliżenia gościom wyjątkowych walorów dziczyzny. Przekonywaliśmy o tym, że warto ją uwzględnić w świątecznym menu. Kto jeszcze tego nie zrobił, mógł zaopatrzyć się na miejscu. Sklep „Specjał z lasu” z Poznania, oferował szeroką gamę wyrobów z dzika, sarny i jelenia.

   Dziczyzna pod względem zdrowotnym jest zdecydowanie niedocenianym mięsem w polskiej kuchni. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów, zwłaszcza magnezu, fosforu, wapnia i witamina B2, B5, B6. W porównaniu do mięsa pochodzącego ze zwierząt hodowlanych, zawiera też zdecydowanie mniej tłuszczu niż kurczak czy wołowina. Jego czerwony kolor świadczy o obecności znacznej ilości mioglobiny – białka będącego źródłem bardzo dobrze przyswajalnego żelaza.

   Ponad czterysta sprzedanych choinek świadczy o tym, że było kogo przekonywać. Wielu nie przeszło też obojętnie obok pachnącego wyrobami wędliniarskimi stołu. Sprzedano ok. 200 kg produktów. Dodatkowo każdy mógł spróbować pieczonego dzika i napić się z nami ciepłej herbaty. Świąteczna atmosfera i mnóstwo dobrej zabawy przyciągnęły całe rodziny.

   Dziękujemy Wam za wspólnie spędzony czas przy świątecznym stole. Niech każde kupione u nas drzewko wniesie do Waszych domów mnóstwo radości i bożonarodzeniowego ciepła, a każdy kolejny dzień, nowego 2015 roku da szczęście i spokój.

fot. Adam Moskal