Lista aktualności Lista aktualności

Smaki lasu w Dąbrowie

Dziczyzna, choć zdrowsza niż mięso zwierząt hodowlanych, wciąż jest mało popularna na polskich stołach. Mięso dzikich zwierząt jest wolne od antybiotyków, zawiera mniej tłuszczu, jest bogate w białko, wapń, fosfor, witaminy z grupy B oraz łatwo przyswajalne żelazo i do tego posiada wyjątkowy, szlachetny smak.

Wydaje się, że mięso z dzika czy jelenia jest trudne w przyrządzeniu – nic bardziej mylnego. Udowodniliśmy to wspólnie z kucharzami z restauracji „U myśliwych" podczas warsztatów kulinarnych, które odbyły się 23 maja 2015r. w Ośrodku Edukacji Przyrodniczo-Leśnej w Dąbrowie. Na parę godzin przenieśliśmy się w świat cudownych smaków zapachów i przypraw.

Nasi goście – podopieczni stowarzyszeń, którzy na co dzień zmagają się różnymi problemami, tego dnia martwili się jedynie o to czy wszystko będzie smakowało. Wspólnie kroiliśmy, siekaliśmy, obieraliśmy, smażyliśmy i piekliśmy. Efekty były zaskakujące. Ragout z sarny, pieczony schab z dzika, zrazy z jelenia i zupa myśliwska zdobiły suto zastawiony stół. Wszyscy świetnie się bawiliśmy i na pewno nikt nie wyszedł z warsztatów głodny.